Visit-olympus.com | Διακοπές στον Όλυμπο και τον Παλιο Παντελεήμονα
Visit-olympus.com | Διακοπές στον Όλυμπο και τον Παλιο Παντελεήμονα
Visit-olympus.com | Διακοπές στον Όλυμπο και τον Παλιο Παντελεήμονα
Visit-olympus.com | Διακοπές στον Όλυμπο και τον Παλιο Παντελεήμονα

Εναλλακτικές θεραπείες - Βοτανοθεραπεία

Εναλλακτικές θεραπείες - Βοτανοθεραπεία

Η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί κατά την θεραπεία ασθενών μόνο φυτικά φάρμακα και φυσικές θεραπευτικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, η θεραπευτική με βότανα είναι πανάρχαια και αρκετά φάρμακα της Ορθόδοξης Ιατρικής έχουν προέλθει απ’ αυτή, αντίθετα όμως με την Ορθόδοξη Ιατρική τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ στην φυσική τους μορφή και όχι ως καθαρές και ενισχυμένες ουσίες και έχουν λιγότερες παρενέργειες -τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα, διαλύματα, χάπια ή κρέμες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 1850, το 80% των φαρμάκων της κλασικής φαρμακοποιίας προέρχονταν από φυτά και βότανα.

Η εναλλακτική θεραπεία δεν δρα στο σύμπτωμα, αλλά συνολικά στον οργανισμό λόγω δράσεων στην ικανότητα άμυνας του οργανισμού και επομένως έχει ολιστικούς στόχους. Η ανάκαμψη κρίνεται με όρους βελτίωσης του συνόλου των συμπτωμάτων που εμφανίζει ένας οργανισμός και όχι των μεμονωμένων συμπτωμάτων για τα οποία κάποιος προσέρχεται στον ειδικό. Έτσι, πριν οποιαδήποτε διάγνωση λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος ζωής, η διατροφή , η πνευματική υγεία και η λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Η Βοτανική Ιατρική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και σε πολλά από αυτά τα μέρη οι βοτανολόγοι ιατροί συνεργάζονται ή δρουν παράλληλα με τους σύγχρονους ιατρούς για να θεραπεύσουν έναν ασθενή.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι γνωστές από την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν βότανα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Ακόμα και σήμερα, εάν τα βότανα χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε διάφορες ασθένειες. Από την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των ασθενειών προέκυψε η Θεραπευτική, από τη χρήση φυτικών μέσων προέκυψε η Βοτανολογία.

Εξαιτίας της μεγάλης γεωγραφικής κατανομής κάθε βοτάνου, οι διάφορες ανθρώπινες φυλές μπόρεσαν να πειραματιστούν και να συγκρίνουν εμπειρίες που είχαν διαφορετική προέλευση χωρική και χρονική, μέχρι να καταλήξουν στην κοινή αποδοχή των ιδιοτήτων κάθε βοτάνου.

Η χλωρίδα κάθε περιοχής είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή, όπως ισχύει και για τα διάφορα οικοσυστήματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χλωρίδα περικλείει τα δικά της μοναδικά βότανα. Η συμβολή του Ολύμπου σε αυτό με χιλιάδες είδη φυτών και βοτάνων, που αντιπροσωπεύουν μάλιστα το 25% της ελληνικής χλωρίδας, είναι ευρέως αναγνωρισμένη, καθιστώντας τον επάξια έναν φυσικό παράδεισο!

Ενδεικτικές παθολογικές καταστάσεις στις οποίες εφαρμόζονται οι εναλλακτικές θεραπείες είναι:

 • Παθολογικές καταστάσεις με δυσανεξίες στα χημικά φάρμακα
 • Καταστάσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα
 •  Νοσήματα στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και επιδιώκεται μείωση δοσολογίας.
 •  Νέα άτομα με χρόνια νοσήματα και ενεργείς αμυντικές εφεδρείες στα οποία η προβλεπόμενη διάρκεια χορήγησης του χημικού φαρμάκου υπερβαίνει την δεκαετία με αποτέλεσμα το άτομα να εκτίθεται σε κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών (π.χ. αυξημένη χοληστερίνη σε εφήβους νέους ενηλίκους).
 • Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα οποία επιδιώκεται η αποφυγή της εξάρτησης από βαριά ψυχοφάρμακα
 • Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα οποία προεξάρχει το σωματικό σύμπτωμα με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στα ψυχοφάρμακα
 • Παθολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης
 •  Λειτουργικές διαταραχές του οργανισμού με δυσάρεστα συμπτώματα (π.χ. σπαστική κολίτιδα)
 • Καταστάσεις υπογονιμότητας στις οποίες επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της φυσικής ενίσχυσης του οργανισμού.
 • Εργαστηριακές διαταραχές (π.χ. ουραιμία, αυξημένα τριγλυκερίδια)
 • Καταστάσεις ήπιας υπέρτασης
 • Περιπτώσεις διαβήτη

Μόλις μια ανάσα μακριά από τη θάλασσα, στην αγκαλιά του Ολύμπου, μια περιοχή ενεργειακά φορτισμένη από την αρχαιότητα, ιδανική για να αποκτήσετε φυσική ευεξία, ηρεμία και εσωτερική γαλήνη. Εδώ οι επιλογές είναι ατελείωτες και το περιβάλλον ιδανικό για ενδοσκόπηση. Ελάτε να απολαύσουμε το καθαρό νερό της θάλασσας και την ανανεωτική δύναμη των ιαματικών πηγών, να αποτοξινωθούμε και να εναρμονιστούμε, να μοιραστούμε την αίσθηση εσωτερικής ειρήνης χαλαρώνοντας το σώμα και το μυαλό μας.

Εμπιστευτείτε μας και αφήστε να σας βοηθήσουμε μέσα από τις εναλλακτικές διακοπές που θα οργανώσουμε για εσάς. Μέσα από την ξεχωριστή διαμονή σε επιλεγμένα δωμάτια, τις εξειδικευμένες θεραπείες, την συμβουλευτική για θέματα υγείας, διατροφής, ομορφιάς και φυσικής κατάστασης, την γνωριμία με τα φυσικά βότανα, τις δραστηριότητες για όλα τα ενδιαφέροντα, τις επισκέψεις σε ιαματικές πηγές και πολλά ακόμα, σας υποσχόμαστε μια ολοκληρωμένη και συναρπαστική εμπειρία!

Χρήσιμα Links

British Herbal Medicine Association
http://bhma.info  

The National Institute of Medical Herbalists
http://www.nimh.org.uk 

The Irish Institute of Medical Herbalists
http://www.iimh.org 

New Zealand Association of Medical Herbalists
http://www.nzamh.org.nz 

 

Έρευνες Πανεπιστημίων