Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας

Ο παραδοσιακός Οικισμός του Α. Παντελεήμονα, ανακηρύχθηκε από το 1978 ως ένας από τους πέντε διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς στη χώρα μας, λόγω της σπάνιας αρχιτεκτονικής των πετρόχτιστων σπιτιών του, τα οποία καθιστούν το χωριό μοναδικό από αισθητικής άποψης.

Χτισμένο στα 700 μέτρα πάνω από τον Θερμαϊκό, στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου στο Νομό Πιερίας, διαθέτει εκπληκτική πανοραμική θέα στη θάλασσα και τις ακτές της Νότιας Πιερίας όπως και στο Ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα.

Η ιστορία του χωριού είναι πολύ παλιά, καθώς σύμφωνα με κάποια αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία ο οικισμός ιδρύθηκε περίπου τον 14ο αιώνα.

Σήμερα ο Π. Παντελεήμονας που έχει ανακαινιστεί σχεδόν εξολοκλήρου, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Απέχει μόλις 3 χλμ από την Ε.Ο. Αθηνών Θεσσαλονίκης και τις θάλασσες του Πλαταμώνα και Παντελεήμονα, ενώ διαθέτει πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και ξενώνες. Στη κεντρική πλατεία του χωριού και κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων πλατάνων, βρίσκεται η παλιά Εκκλησία του Α. Παντελεήμονα προστάτη του χωριού, την οποία μπορούν να επισκεφτούν οι εκδρομείς.
Η περιοχή όμως πέρα από τις ταβέρνες και την πανέμορφη θέα που διαθέτει, προσφέρεται και για εκπληκτικές πεζοπορικές διαδρομές στη φύση, μέσα σε πλούσια δάση καστανιάς και οξιάς.

Με την συνοδεία εξειδικευμένου ξεναγού είναι δυνατόν να παρατηρήσετε σπάνια είδη πτηνών και να ανακαλύψετε τα υπέροχα φυτά και βότανα της Ελληνικής χλωρίδας