Γύμνεμα (Gymnema sylvestre)

Γύμνεμα (Gymnema sylvestre)

Ιθαγενές φυτό των τροπικών δασών της νότιας και κεντρικής Ινδίας που χρησιμοποιείται  ως φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη εδώ και 2.000 χρόνια. Ιστορικά τα φύλλα του πέρα της χρήσης τους για τη θεραπεία του διαβήτη, χρησιμοποιούνται επίσης για παθήσεις του στομάχου, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση υγρών και ασθένειες του ήπατος.
Το γύμνεμα μειώνει την γεύση της ζάχαρης όταν λαμβάνεται από το στόμα. Από το εκχύλισμα των φύλλων του απομονώθηκαν γλυκοσίδες γνωστές ως γυμνεμικά οξέα τα οποία εμφανίζουν αντί-γλυκαντική δραστηριότητα που διαρκεί περίπου δύο ώρες. Το γύμνεμα μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη μπλοκάροντας τους υποδοχείς της ζάχαρης στην γλώσσα. Τα δραστικά συστατικά είναι η οικογένεια των ενώσεων που σχετίζονται με το γυμνεμικό οξύ και τα οποία έχουν αντί-διαβητική επίδραση.
Σύμφωνα με έρευνα, με την λήψη υδατο-διαλυτού εκχυλίσματος του γυμνέματος σε ποσότητα 0.125 mg /ml, προκαλείται αναστρέψιμη αύξηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου και έκκριση ινσουλίνης σε ανθρώπινα β-κύτταρα, χωρίς φυσικά να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των κυττάρων. Το συμπέρασμα είναι πως εκχύλισμα του γυμνέματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας για τη διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Η αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης μπορεί να οφείλεται στην αναγέννηση των κυττάρων στο πάγκρεας. Το γύμνεμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παρεμπόδιση των επινεφριδίων ορμονών να διεγείρουν το ήπαρ για την παραγωγή γλυκόζης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 
Είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία του διαβήτη, παθήσεις του στομάχου και του ήπατος, την αναγέννηση των κυττάρων στο πάγκρεας, την κατακράτηση υγρών και την δυσκοιλιότητα.

Προσοχή δεν αποτελεί φάρμακο και ούτε τα υποκαθιστά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.